soya???yewww soyaaa..
alaa...i noe most of u like to drink soya..ow wateva soya..hahahaha
pe bnde ak ngarut neyh..ahahaaa
kowg taw ke pew klebihan kcg soya neyh??
eheee..oke2...
lau xtaw...sokew..
cinie sy nk share ngn kowg klebihan soya
antaranya :
• Makanan seimbang yang sangat baik dan lebih murah daripada daging, susu atau telur.
• Mengandungi 50% protein bagi setiap 100 gram kacang soya, merupa 2 kali lebih daripada kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu ada 3 kali lebih daripada telur.
•Kaya dengan bahan mineral seperti kalsium, sodium,manganese, magnesium, iron dan fosforus.
•Kaya dengan vitamin A, B, C , D serta lesitin.
•Boleh dijadikan bahan pengganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.
•Protien soya boleh mengurangakn risiko penyakit kanser dan jantung.
•Mudah dicerna dan mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekal tenaga.
•Sangat baik sebagai bahan bagi hidangan vegetarian.
•Mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein, sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis.
• Mengandungi 50% protein bagi setiap 100 gram kacang soya, merupa 2 kali lebih daripada kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu ada 3 kali lebih daripada telur.
•Kaya dengan bahan mineral seperti kalsium, sodium,manganese, magnesium, iron dan fosforus.
•Kaya dengan vitamin A, B, C , D serta lesitin.
•Boleh dijadikan bahan pengganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.
•Protien soya boleh mengurangakn risiko penyakit kanser dan jantung.
•Mudah dicerna dan mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekal tenaga.
•Sangat baik sebagai bahan bagi hidangan vegetarian.
•Mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein, sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis.
dats ol ~
chow p/s : blogwalk jap..kebusanan di rumah :)
No comments:
Post a Comment